Heb je ooit buikpijn of een opgeblazen gevoel gehad direct na een maaltijd en je afgevraagd: 'Waarom doet mijn buik pijn na het eten?' Je bent zeker niet alleen. Eten zou een plezierige ervaring moeten zijn, maar een opgeblazen gevoel of buikpijn na de maaltijd kan behoorlijk vervelend zijn. Soms krijg je ook last van gas, branderigheid, constipatie of zelfs diarree. What's going on down there?
Hieronder vind je 13 mogelijke oorzaken voor buikpijn na het eten, van de meest voorkomende tot meer medische aandoeningen:
1. Te snel eten
Als je honger bent, dan ga je ervoor. We get you! Maar als je je maaltijd in recordtijd naar binnen werkt, kan dat wel leiden tot buikpijn en een opgeblazen gevoel. Snel eten zorgt ervoor dat je meer lucht inslikt, wat je spijsvertering kan verstoren. Probeer je voedsel goed te kauwen en neem de tijd om te eten – een maaltijd zou minstens 20 minuten moeten duren. Extra tip: ga aan tafel zitten en probeer eens mindful te eten. Merk je verschil?
2. Gasvorming
Gas kan zich ophopen in je darmen door het inslikken van lucht tijdens het eten of door de afbraak van voedsel dat niet goed is verteerd. Als je vaak last hebt van gas en een opgeblazen gevoel, probeer dan langzamer te eten en kleinere porties te nemen.
3. Voedselintolerantie
Soms kunnen bepaalde voedingsmiddelen je maag van streek maken. Dit kan variëren van lactose-intolerantie tot een reactie op gluten. Het kan even duren om uit te vinden welke voedingsmiddelen de boosdoeners zijn, maar zó kun je zelf voedselintoleranties opsporen
en ontdekken wat nu precies die vervelende symptomen veroorzaakt. Overleg ook altijd even met een arts of diëtist.
4. Maagklachten
Een veelvoorkomende oorzaak van buikpijn na het eten zijn maagklachten, ook wel indigestie of dyspepsie genoemd. Je hebt dan problemen met je spijsvertering. Dit kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel en een vol gevoel na de maaltijd. Indigestie verdwijnt meestal vanzelf, maar soms kan het wijzen op een onderliggende aandoening. Trek even aan de bel bij je huisarts als je denkt hier last van te hebben.
5. Gastro-oesofa*geale Refluxziekte (GERD)
Bij GERD stroomt maagzuur terug de slokdarm in, wat hartbrand en buikpijn kan veroorzaken. Dit gebeurt vaak bij mensen die veel spicy food of overmatig eten. Het verminderen van pittig voedsel en het gebruik van zuurremmers, zoals antacida, kan helpen.
6. Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
PDS betekent dat je darmen meer dan gevoelig zijn. De darmfunctie is verstoord, maar er is geen duidelijk oorzaak te vinden. Het is een aandoening die pijn in de buik, gas, diarree en constipatie kan veroorzaken. Als je regelmatig buikpijn hebt na het eten, samen met constipatie of diarree, kan het een goed idee zijn om je dokter te raadplegen.
7. Coeliakie
Coeliakie is een chronische aandoening waarbij de dunne darm beschadigd raakt door gluten. Als je buikpijn ervaart na het eten van gluten, kan dit een teken van coeliakie zijn. Dit verschilt van een glutenintolerantie, waarbij je lichaam moeite heeft met het verteren van gluten, maar de darm niet beschadigd raakt.
8. Maagzweren
Chronische buikpijn na het eten, vooral als je ook gewicht verliest, bloed in je ontlasting hebt of moeite hebt met slikken, kan wijzen op maagzweren. Deze zweren ontwikkelen zich in de bekleding van de maag of dunne darm en kunnen behandeld worden met medicatie en soms antibiotica.
9. Gastroparese
Gastroparese, oftewel een 'trage maag', zorgt ervoor dat voedsel langer in de maag blijft doordat de maagspieren niet goed functioneren. Dit kan leiden tot krampen, misselijkheid en braken. Eet kleinere, frequentere maaltijden en vermijd vezelrijke voeding.
10. Overgroei van bacteriën in de dunne darm (SIBO)
SIBO gebeurt wanneer er een abnormale hoeveelheid bacteriën in de dunne darm aanwezig is. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree. Behandeling kan bestaan uit antibiotica en dieetveranderingen.
11. Galblaasziekte
Galblaasziekte kan pijn veroorzaken in de bovenbuik, vooral na een vette maaltijd. Dit komt vaak voor bij vrouwen in hun veertig. Als je last hebt van frequente pijn en andere symptomen zoals nachtelijke pijn, is een bezoek aan de arts nodig.
12. Ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte die elk deel van het spijsverteringskanaal kan aantasten. Het kan ernstige symptomen zoals buikpijn, diarree, vermoeidheid en bloed in de ontlasting veroorzaken. Behandeling kan medicijnen, dieetveranderingen en soms chirurgie omvatten.
13. Colitis ulcerosa
Deze aandoening veroorzaakt zweren in de dikke darm en het rectum. Symptomen zijn onder andere buikpijn, bloederige diarree en vermoeidheid. Het vermijden van voedingsmiddelen met veel suiker of verzadigde vetten kan helpen, maar soms zijn medicijnen of chirurgie nodig.
Hoewel buikpijn na het eten soms onschuldig kan zijn, is het belangrijk om bij aanhoudende, ernstige pijn of andere symptomen een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. Vooral bij bloed bij de ontlasting, onbedoeld gewichtsverlies of pijn aan de bel trekken. Eet bewust, luister naar je lichaam en zoek medische hulp als de symptomen niet zomaar verdwijnen.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?
Van: Women's Health US