Hierop moet je letten als je buikpijn hebt tijdens je zwangerschap (2024)

Onschuldige oorzaken van buikpijn tijdens zwangerschap

De meeste buikklachten tijdens de zwangerschap hebben een onschuldige oorzaak. Hoewel buikpijn altijd vervelend is, zijn de klachten meestal goed te doen. Vaak kan je gewoon doorgaan met wat je aan het doen was. De pijn verdwijnt in de meeste gevallen ook weer vrij snel. De volgende onschuldige oorzaken kunnen buikpijn tijdens de zwangerschap geven.

Buikkramp bij de innesteling

Heb je buikkrampen als je zwanger bent en is dit vooral pijn in de onderbuik? Bij buikpijn in het begin van je zwangerschap kan dit innestelingspijn zijn. De bevruchte eicel nestelt zich aan het begin van de zwangerschap in de baarmoederwand in. De innesteling kan samengaan met een krampachtig gevoel in je baarmoeder. Dit wordt innestelingspijn genoemd. Deze krampen tijdens je zwangerschap kunnen geen kwaad.

Meer over de innesteling en innestelingspijn >>

Buikpijn door groeiende baarmoeder

Tijdens je zwangerschap groeit je baarmoeder. Dit kan voor buikpijn zorgen tijdens je zwangerschap. De groei zorgt er namelijk voor dat je organen plaats moeten maken en ook wat worden verdrukt. Het is dus niet zo gek dat dit af en toe buikpijn geeft als je zwanger bent.

Meer over je baarmoeder tijdens de zwangerschap >>

Bandenpijn

Heb je last van steken in je onderbuik nu je zwanger bent? Dit kan bandenpijn zijn. In het tweede trimester komt er door je groeiende buik steeds meer druk te staan op je banden. Ze worden opgerekt en dit veroorzaakt bandenpijn. Meestal is dit een korte, scherpe, stekende pijn in de onderbuik. Het kan ook juist een langer durende, doffe pijn zijn. Deze pijn zit aan één of allebei de kanten van je buik of in je lies. Je kan het vooral merken als je onverwachte bewegingen maakt of van houding verandert.

Meer over bandenpijn >>

Obstipatie, opgeblazen gevoel en winderigheid

Door de zwangerschapshormonen kan je spijsvertering veranderen. Daarnaast neemt je baarmoeder steeds meer plek in. Om deze redenen is het mogelijk dat je last van je darmen krijgt als je zwanger bent. Denk aan obstipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit kan voor een onprettig gevoel in je buik zorgen. Obstipatie komt vaak voor als oorzaak van buikpijn als je zwanger bent.

Meer over obstipatie >>

Harde buiken

Heb je buikkrampen nu je zwanger bent? Dit kunnen harde buiken zijn, ook wel oefenweeën of Braxton-Hicks contracties genoemd. Hier kan je vanaf het tweede trimester last van krijgen. Je herkent ze aan een gespannen gevoel in je buik. Het is een soort strak gevoel waardoor je buik onprettig kan aanvoelen. Echt pijnlijk horen harde buiken niet te zijn. Meestal duren ze een halve minuut tot een minuut.

Meer over harde buiken >>

Voorweeën

Aan het einde van je zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de bevalling. Door voorweeën wordt je baarmoedermond zachter en korter. Hierdoor kan er tijdens je bevalling makkelijker ontsluiting ontstaan. Voorweeën kunnen voor buikpijn zorgen, maar je kan ze ook in je rug en bovenbenen voelen. Het is een soort menstruatieachtige pijn die onregelmatig op komt zetten en niet sterker wordt.

Meer over voorweeën >>

Andere onschuldige oorzaken van buikpijn

Je buikpijn hoeft niet altijd met je zwangerschap te maken te hebben. Het kan ook andere oorzaken hebben, denk aan buikgriep of een voedselvergiftiging. Daarnaast kan je last krijgen van je buik door te vet te eten of sterk gekruid eten. Ook stressklachten kunnen buikpijnklachten geven. Je bent vast bekend met de uitdrukking ‘een knoop in je maag’ hebben. Zo kan buikpijn van de stress letterlijk aanvoelen. Meestal gaan deze vormen van buikpijn binnen een paar uur of een paar dagen weer over.

Buikpijn en zwanger: serieuze oorzaken

Helaas kan buikpijn als je zwanger bent ook een ernstige oorzaak hebben. De pijn is dan vaak heftiger en komt voor in combinatie met andere klachten. Denk je dat jouw buikpijn wordt veroorzaakt door een van de oorzaken hieronder? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking gaat vaak samen met pijn in je onderbuik, net boven je schaambeen. Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor een blaasontsteking. Gelukkig is het goed te behandelen met antibiotica. Wel is het belangrijk dat dit op tijd gebeurt. Een onbehandelde blaasontsteking kan overgaan in een nierbekkenontsteking. Dit kan een vroeggeboorte veroorzaken. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn:

  • Een branderig gevoel tijdens het plassen
  • Vaak (kleine beetjes) moeten plassen
  • Verhoging of soms koorts
  • Troebele urine of bloed in je urine

Meer over blaasontsteking >>

Zwangerschapsvergiftiging

Zeurende of stekende pijn in je bovenbuik als je zwanger bent kan wijzen op een zwangerschapsvergiftiging. Dit is een ernstige aandoening tijdens je zwangerschap die kan leiden tot veel gezondheidsproblemen. Andere symptomen hiervan zijn:

  • Een hoge bloeddruk
  • Eiwit in je urine
  • Misselijkheid en braken
  • Hoofdpijn die niet weggaat
  • Wazig zien, sterretjes zien of dubbelzien
  • Ziek of grieperig gevoel
  • Tintelingen in je vingers
  • Vocht vasthouden (oedeem) in je handen, enkels en gezicht

Meer over zwangerschapsvergiftiging >>

Miskraam

Bij pijn in je onderbuik als je zwanger bent, denk je misschien snel aan een miskraam. Helaas kan dit zeker in het eerste trimester de oorzaak van buikklachten zijn. Bij een miskraam is vagin*al bloedverlies vaak het eerste symptoom. Een paar uur tot een paar dagen na het eerste bloedverlies volgt de buikpijn.

Meer over een miskraam >>

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zorgt voor lichte buikpijn in het begin van je zwangerschap. Na 6 tot 10 weken zwangerschap wordt de pijn erger. Je kan dan een hevige pijn in je buik of bekken voelen. Andere symptomen zijn:

  • vagin*le bloedingen
  • Pijn die erger wordt als je beweegt of hoest
  • Flauwvallen
  • Pijn die uitstraalt naar je rug, bovenbenen of schouderstreek
  • Misselijkheid

Een onbehandelde buitenbaarmoederlijke zwangerschap is voor jou heel gevaarlijk. Het embryo kan buiten je baarmoeder niet groeien. Je kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap dan ook niet voldragen. Stoot je lichaam het vruchtje niet vanzelf af? Dan verwijdert de gynaecoloog deze zo snel mogelijk met medicijnen of een operatie.

Meer over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap >>

Loslatende placenta

Heb je een heftige pijn in je onderbuik die niet weggaat en steeds erger wordt? Dit kan erop wijzen dat de placenta loslaat voordat je baby geboren is. Je baarmoeder kan dan totaal verkrampen. Hij wordt mogelijk zo hard dat je buik niet meer meegeeft als je erop drukt. Meestal gaat het samen met vagin*al bloedverlies, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Een loslatende placenta is vaak een levensgevaarlijke situatie voor jou en je baby. Daarom is het belangrijk dat je bij erge buikpijn meteen contact opneemt met je verloskundige of huisarts.

Andere serieuze oorzaken

Hierboven staan de meest voorkomende oorzaken van buikpijn als je zwanger bent. Er zijn meer oorzaken die voor buikpijn kunnen zorgen. Deze kunnen te maken hebben met je zwangerschap, maar dit hoeft niet zo te zijn. Je kan hierbij denken aan een blindedarmontsteking of nierstenen.

Hierop moet je letten als je buikpijn hebt tijdens je zwangerschap (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6344

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.